Achtergrond Grigoris Grigoriou

Ik ben geboren in 1971 in Molyvos, Lesvos. De wortels van mijn ouders lagen in Klein-Azië. Vanaf jonge leeftijd deed ik aan sport en ik werd kampioen op mijn eiland en op nationaal niveau. Daarna werd ik betrokken als trainer; ik werkte als assistent-trainer op de lokale sportvereniging. Mijn grote liefde, echter, ging uit naar de traditionele Griekse dansen, met name de dansen van Lesvos. Ik was enkele jaren lid van de plaatselijke dansgroep en ging later zelf lesgeven in samenwerking met Manolis Iskis en met de gemeente Molyvos.


 Grigoris Grigoriou 1


Mijn liefde voor Klein-Azië en haar traditie heeft mij meerdere malen naar de tegenoverliggende kust van Lesvos geleid om veldonderzoek te doen naar de dansen en de muziek. De aanleiding hiervoor was dat de mensen op Lesvos in het verleden invloeden uit Klein-Azië hebben overgenomen. Ik dacht dat het inzicht in de folkloristische traditie van Klein-Azië mij zou helpen om nog beter de tradities van mijn eiland te begrijpen. Dat was zo. Ik heb al pratend met ouderen die graag mijmeren over hun jeugd, kunnen vastleggen hoe zij hun avonden doorbrachten in de wijken en op festivals. Ik was in staat hun herinneringen te ‘lezen’ en hun cultuur aan te raken, hun stijl te benaderen.
Reizen in Klein-Azië heeft me mijn passie doen beseffen voor het onderzoek naar de folkloristische traditie. Wat mij fascineerde, was dat de traditionele dansen niet bestonden uit gewoon te leren danspassen. Het ‘geheim’ was het begrijpen van hun oorsprong, de ‘verborgen’ geschiedenis, de zeden en gewoonten die ze in zich dragen. De stappen zelf hebben geen waarde ...


 Grigoris Grigoriou 2


Sinds 1999 werk ik in Athene als dansinstructeur in clubs (waaronder de Culturele Vereniging Anemotision Lesvos in New Smyrna, Pallesviaki Union Nea Ionia - Athene en Heraklion Centrum voor traditionele dans en muziek, ‘Emmelia’ Women's Association St. Stephen ). Tevens werk ik als dansleraar in een aantal van de grotere sportscholen. Ik heb papers gepresenteerd tijdens seminaria over traditionele dansen in Griekenland, en ik heb dansvoorstellingen gechoreografeerd en geregisseerd, zowel op Lesvos als in Athene.


 Grigoris Grigoriou 3


Dans is voor mij traditie, herinneringen, geschiedenis. Het is muziek horen. Het is een uitdrukking, een emotie. Het is passie. Het is een levensstijl.


Grigoris Grigoriou